Welcome!

.

torsdag 15. januar 2009

En enkel administrativ reform kan redusere ulykker i hestesporten.

31. oktober 2008, under den årlige konferansen til the Certified Horsemanship Association (CHA) holdt på Kentucky Horse Park, ga Dr. Robert Cook, en veterinærmedisinsk forsker, en demonstrasjon som har relevans for forbedringen av velferd og sikkerhet for hester og mennesker.

Demonstrasjonen tok form av et vitenskapelig eksperiment fremført for vitner. Fire frivillige, hvorav alle var sertifiserte CHA rideinstruktører, red fire hester som ble stilt til disposisjon av sine eiere for dette formålet. Først ble en fire-minutters øvelsestest gjort ved bruk av et vanlig hodelag med bitt (et leddet snaffle bitt). Rett etterpå gjorde de samme rytter/hest ekvipasjene den samme testen med en BitlessBridle. Før denne demonstrasjonen hadde ingen av disse hestene noen gang blitt ridd med et kryssunder bittløst hodelag. Hestenes adferd og prestasjon ble vurdert og videofilming ble brukt som et tilskudd til ”lab-boken”.

En uavhengig dommer vurderte testene på en skala fra 1 til 10 for hver av de 27 fasene av testen. Gjennomsnittsresultatet for når hestene hadde bitt var 37%, mot 64% med bittløst hodelag. Dette var en åpenbaring for hesteeierne, rytterne og publikum at en slik signifikant forbedring i prestasjon kunne oppnås i løpet av fire minutter ved å fjerne bittet og erstatte det med en smertefri kommunikasjonsmetode. Eksperimentet demonstrerte også at overgangen fra bitt til bittløst var øyeblikkelig.

Disse resultatene gir ytterligere bevis for behovet for en endring av reglene slik at kryssunder bittløse hodelag, en tryggere og mer human metode for kommunikasjon enn bittet, blir et alternativ for konkurranser. I løpet av de siste 10 årene har det bittløse hodelaget med kryssunder blitt omfattende testet på hester av alle typer, temperamenter og utdanningsnivå; med ryttere av alle aldre og nivåer; i nesten alle disipliner; og under diverse forhold, over hele verden. Både de vitenskapelige, humanitære og praktiske grunnene for å tillate et slikt alternativ er overbevisende. Dette alternativet burde derfor ikke avvises på grunnlag av tradisjoner. Bittet ble oppfunnet under bronsealderen. Hestemennesker i dag har bedre måter å kommunisere med sine hesters hoder. Bruken av bittet utløser over 100 negative adferder, samt er årsak til 40 forskjellige sykdommer.

Medlemmer av rideklubber, nasjonale hesteorganisasjoner, den internasjonale hesteorganisasjonen (FEI), og administratorer for hesteløp oppfordres til å sende inn de nødvendige regelendringsforslag slik at reglene, for alle disipliner, kan implementere denne historiske fordelen i velferd og sikkerhet for hest og rytter. Den kongelige nederlandske hesteorganisasjonen (KNHS) har vist vei ved å tillate bittløse hodelag med kryssunder for dressur og noen typer kjørekonkurranser. Den sør afrikanske nasjonale hesteorganisasjonen (SANEF) vil begynne en ett-års prøve for egne bittløse dressurkonkurranser, nå i 2009. Mye lidelse, mange ulykker og en mengde sykdommer kan unngås hvis andre organisasjoner følger disse eksemplene og introduserer denne enkle administrative reformen.

Komitéer og styrer har nå en sjanse.

Et strøk med deres penn vil få hester til å danse.

For videre bevis se www.bitlessbridle.com eller kontakt Robert Cook FRCVS, PhD, Professor of Surgery Emeritus, Cummings School of Veterinary Medicine, Tufts University, Massachusetts, USA; Chairman, BitlessBridle Inc. Nåværende adresse: 206 Birch Run Road, Chestertown, MD 21620 USAEmail: drcook@bitlessbridle.com Telephone: (443) 282 0472

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar